pátek 6. září 2013

Pá pá, zoubku

Dneska jsem byla u zubaře. Přiznám se, chodím tam fakt nerada. Většinou se tomu vyhejbám jako čert kříži, a tak dlouho, jak jenom můžu. Moje zuby jsou pak většinou už tak k ničemu, že se to neobejde bez spousty bolesti, v krajním případě i nějaký tý oběti, což můj vztah k zubaři, přirozeně, nijak nevylepšuje.


Teď byla zase jedna z těch příležitostí, kdy to jinak nešlo. Odlamovala se mi stokrát opravovaná horní mrtvá jednička (na mou obhajobu, za to nemůžu, to ta slepice, co mi v tom zubu už někdy ve čtrnácti, v patnácti zavřela kaz, na což se přišlo, když to tak o dva roky pozdějc začlo bolet, ovšem v tu dobu už byl zub skoro v háji), rozlámala se stolička a mám pár dalších kazů, včetně jednoho poměrně ošklivýho. Jo, už se tomu nemůžu vyhejbat. Navíc, s tím, v jakým stavu byla ta jednička, se mi poslední dobou ani nechtělo na veřejnosti otvírat pusu...

Mezi náma, mně se zuby docela dost kazily vždycky. Mám prostě jejich mizernou kvalitu v genech, obávám se. Neříkám, že jsem péči o ně taky trochu nezanedbala, ale... No, i kdyby ne, stejně se docela kazí. (Mimochodem, teď už nic zanedbávat fakt nehodlám. Nehodlám šetřit na pastě, kartáčku, ani ničem jinym. Tak co, jaká ústní voda fakt funguje?)

No, to je jedno. Zkrátka, dneska jsem zase byla u zubařky. Po letmý prohlídce už v úterý bylo jasný, že rozlámaná stolička půjde ven, takže o tom jsem věděla. A taky jsem dovnitř šla pořádně rozklepaná. Z toho zubu moc nezbylo a já se fakt bála možnýho řezání dásně, nebo tak něčeho. Naštěstí je zubařka šikovná a povedlo se jí to vytáhnout (i když na dva kusy) normálně. Sice to teď kapku nepříjemně bolí a mám poněkud natekou tvář, ale mohlo to bejt horší, no ne? A ani to nedělá potíže z hlediska krvácení, takže... No, není to tak zlý.

A i když jsem to nečekala, zubařka mi taky odvrtala všechnu bílou plombu a znova mi vystavěla tu jedničku. Ne, není to dokonalý. Ano, je tam vidět kus toho vlastního tmavýho zubu, kterej nejde zesvětlit kvůli kovovýmu čepu, kterej zajišťuje, aby se nezlomil úplně, pročež mi zubařka nemůževyplnit kanálek nějakym bělícím gelem, jak to plánovala. Takže ano, časem to asi bude chtít korunku. Ale tohle je lepší, než to bylo, a nějakej čas s tím nepochybně vydržím.

To bylo dneska všechno. Budu tam muset znova. Nejspíš ještě několikrát, než mi to dá zase dohromady. Což se mi ani za mák nelíbí. Ale jo, já vím. Je to nutný.

Slibuju, příště už pravidelný prohlídky fakt nezanedbám. Za tohle mi to nestojí...

2 komentáře:

  1. Vzpomínám si, jak jsem si kdysi, když mi kaz zničil jednu stoličku, po kouskách vytahovala zub z dásně :D Taková malá sviň mi tam zůstala, ale stejně jsem ji vytrhla, no, bylo mi asi... deset? :P
    Taky nerada chodím k zubaři, ne, že bych se bála, nebo tak něco, prostě... nechce se mi tam, nejspíš.
    Už jsem tam nebyla pěkně, dlouho. To budou mít radost, fajn, žes mi to připomněla... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze mě zubařka taky měla hroznou radost. Co chvíli opakovala 'ach jo', 'to je hrozný' a 'to je úplně zničený'... A dneska mě nabádala, ať VÁŽNĚ chodím na preventivní prohlídky... =D

      Vymazat