neděle 24. srpna 2014

Shortbread

Prosím, bouchněte šampaňský a oslavujte, protože jsem se konečně rozhodla spustit rubriku, nad níž jsem uvažovala už pár měsíců. Jak už její název velmi nenápadně naznačuje, budou se v ní objevovat mnou osobně vyzkoušené recepty, a to především ty na pečení, protože...

No, jak to říct. Na pečení jsem si v uplynulých měsících vybudovala jistou menší závislost. (A na jeho výsledcích taky, přirozeně.) Baví mě to, mám dojem, že mi to i jde.. Aspoň to, že mě to doma pořád nechají dělat, svědčí o tom, že jsem nejspíš i aspoň malinko dobrá. Takže jo, recepty hlavně na nejrůznější sladkosti. Není to nejlepší pro vaši váhu, ale je to super pro psychickou vyrovnanost, no ne? =D

A protože si nepotrpím na složitost, první recept, kterým vám sem přispěju, je hodně, hodně jednoduchý. Jsou to sušenky, na kterých se mi podařilo stát tak nějak mírně (nebo mírně víc) závislou. A zároveň je to tak trošku pocta novému Doctorovi, který je Skot (takže si teď může na všechno stěžovat). =D


Dneska tu pro vás totiž mám tradiční skotské máslové sušenky jménem shortbread. (Ne, že by to nebylo napsané už v názvu článku, že.) =D


Co na ně budete potřebovat?

180 gramů hladké mouky
125 gramů másla (vážně máslo, ať vás ani NENAPADNE cpát tam Heru)
55 gramů cukru krystal





A jak na to?
 
Povolené máslo (rozhodně nesmí být tuhé) utřeme s cukrem. Vznikne nám relativně hladká pasta, když není cukr absolutně dokonale rozpuštěný, nevadí to. Postupně po částech přimícháme hladkou mouku a dobře propracujeme, aby se dokonale spojilo. Výsledné těsto se má tendenci se poměrně dost trhat, tak se nelekněte, je to naprosto v pořádku a může za to vysoký podíl másla. Těsto můžeme buď nechat chvíli odpočinou v lednici, nebo s ním rovnou pracovat.

Těsto na mírně pomoučeném povrchu vyválíme na zhruba centimetr široký plát (když bude o fous tenčí, nic se nestane) a začneme vykrajovat. Tradičními tvary pro shortbread jsou buď obdélníčky (tak trochu jako rybí prsty, ehm), nebo kolečka. Vykrájené tvary dáme přímo na plech (nemusíte se bát, že se přichytí, máslo tomu spolehlivě zabrání) a pečeme na zhruba 180°C přibližně čtvrt hodiny, nebo prostě dokud nezrůžoví. Po upečení sušenky sundáme z plechu a necháme vychladnout, případně je ještě horké můžeme posypat moučkovým cukrem.

Nejlepší jsou nejdřív druhý den, když se trochu rozleží. Ale dají se jíst i dřív, samozřejmě. Tak dobrou chuť. A jestli je zkusíte, určitě dejte vědět, co jste na ně říkali! ;)

3 komentáře:

  1. To vubec nevypada spatne... :D recepty beru, sama se dneska pokousim o Banoffee pie a bojim bojim...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co nevypadá, ale hlavně to ani omylem NECHUTNÁ špatně... =D

      Vymazat
  2. Jů, tak ty zkusím také. Já opakovaně dělám tyto http://www.kitchenette.cz/clanek/64-ovesne-susenky a jsem spokojená. Většinou sním tak dvě tři a zbytek cca třicet čtyřicet sní lidi, kterým je napakuji. Přítel a jeho maminka jsou z nich celí paf :3

    OdpovědětVymazat